KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

ZAŠTITIMO SE OD GRIPA – VAKCINACIJA KAO MERA PREVENCIJE

Simptomi gripa se javljaju iznenada, ponekada u roku od nekoliko sati i mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ukoliko se javi komplikacija gripa ili razvije teža forma bolesti. Uobičajeni simptomi gripa su povišena telesna temperatura, groznica, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, kašalj, bol u grlu, pojačana sekrecija iz nosa.
Najefikasnija specifična mera prevencije gripa je vakcinacija. Najbolje je vakcinisati se protiv gripa oko mesec dana pre nego što se uobičajeno pojavljuje virus gripa u cirkulaciji. U Beogradu se virus najčešće otkriva u decembru ili januaru, a svoju maksimalnu aktivnost ispoljava u februaru ili martu.
Pravovremena vakcinacija je najbolji način da:
- Smanjite rizik oboljevanja od gripa
- Smanjite rizik od razvijanja težih komplikacija bolesti, hospitalizacije i smrtnog ishoda
- Smanjite rizik od širenja gripa na osetljivu populaciju, porodicu, prijatelje i druge osobe, koje iz određenih razloga ne mogu biti vakcinisane

Osobe koje imaju hronične bolesti, trudnice i gojazne osobe bi trebalo obavezno da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.
Hronične bolesti koje mogu povećati rizik oboljevanja od teških formi gripa su:
- Plućne bolesti (astma, hronični bronhitis, hronična opstruktivna bolest pluća i dr.)
- Srčana oboljenja (koronarna arterijska bolest, insuficijencija srca i dr.)
- Neurološka oboljenja i neurorazvojni poremećaji (cerebralna paraliza, mišićna distrofija i dr.)
- Dijabetes
- Oslabljen imuni sistem usled bolesti (HIV/AIDS) ili lečenja drugih stanja (hemoterapija, terapija imunosupresivima ili kortikosteroidima i dr.)
- Hronično oboljenje bubrega
- Hronično oboljenje jetre

Izrazito gojazne osobe i trudnice takođe imaju značajno veći rizik obolevanja od teških formi gripa, iako ne pripadaju kategoriji hroničnih bolesnika. Za trudnice ni u jednom periodu trudnoće nije zabranjeno davati vakcinu. Vakcinacijom se zaštita od gripa prenosi i na dete.
Preporuka je i da se obavezno vakcinišu zdravstveni radnici, lica zaposlena u javnim službama koja su po prirodi posla često u kontaktu sa ljudima, osobe koje neguju starije i hronične bolesnike posebno u socijalnim ustanovama i osobe starije od 65 godina.
I zdrave odrasle osobe bi trebalo da se vaknišu, jer vakcinacija ne štiti samo od pojave bolesti, već sprečava dalje širenje virusa.
Opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija.
Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora, umerenu fizičku aktivnost i ishranu bogatu vitaminima.

Za detaljnije informacije o vakcinaciji obratite se farmaceutima ConnectUr@ kontakt centra besplatnim pozivom na broj 0800/200-300 ili na e-mail informacije@farmanea.rs.

ZUA Farmanea