KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

Vesti

05-Jul-2018
Taurin stimuliše ili opušta?

Taurin poznajemo svi zahvaljujući njegovom prisustvu u energetskim pićima. Neki od brendova posebno naglašavaju prisustvo taurina u svom proizvodu čuvenim natpisom: «SADRŽI TAURIN».

19-Jun-2018
Zašto uzimati kurkumu dva puta na dan?

Već smo pričali o bioraspoloživosti kurkumina i tehnologijama prevazilaženja ovog problema, ali poteškoće vezane za koncentraciju kurkume se ne završavaju na tome.

13-Jun-2018
Pozitivan uticaj kurkume na zdravlje i farmaceutski savet

O kurkumi se dosta priča poslednjih godina, reklo bi se da je vrlo moderna kako među naučnicima, tako i u široj javnosti. Poslednjih 10 godina je urađen najveći broj istraživanja koja su potvrdila da kurkuma nije samo moda, već da može da ima značajan uticaj na naše zdravlje i obajšnjeni su mehanizmi njenog delovanja.

11-Jun-2018
Stres, magnezijum i vitamini B

U situacijama stresa pod uticajem hormona, npr. adrenalina, magnezijum se izbacuje putem urina u većim količinama, što prouzrokuje njegov nedostatak u organizmu.

28-May-2018
Magnezijum i folati u trudnoći i tokom dojenja

U toku trudnoće i dojenja su povećane potrebe za magnezijumom. U trudnoći zbog razvoja ploda, povećanja volumena cirkulacije, ili zbog već postojeg nedostatka magnezijuma u organizmu majke.

22-Nov-2017
SEZONA GRIPA

Sezona gripa počinje sredinom jeseni i traje do prvih dana proleća. Zbog naglih promena temperature u poslednje vreme, povećan je broj obolelih. Takođe, utiče i neadekvatno oblačenje i hladnoća.

16-Nov-2017
SAMOKONTROLA U DIJABETESU

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je najčešća metabolička bolest savremenog doba. To je oboljenje u kome je nivo šećera (glukoze) u krvi iznad normalnih vrednosti, nastalog zbog smanjenog lučenja insulina ili zbog defekta u njegovom dejstvu. Insulin je hormon koji luči pankreas i koji kontroliše nivo glukoze (šećera) u krvi.

11-Sep-2017
Krem za ruke sa 10% uree za pravilnu negu

Kako je prošla sezona leta, vreme tokom koga je cela koža izložena sunčevim zracima prirodno je da je izgubila vlažnost i elastičnost. Koža je najčešće najsuvlja na rukama, gde najbrže i puca. Uzroci potiču iz spoljašnje sredine.

22-Nov-2016
IMUNITET JE PRIORITET!

Jak imuni sistem je preduslov za dug i kvalitetan život. Najveći neprijatelj imunog sistema u organizmu su slobodni radikali. Slobodni radikali oštećuju zdrave ćelije i dovode do mutacija, što za posledicu može imati ozbiljne bolesti kao što je kancer.

17-Aug-2016
URINARNE INFEKCIJE

Urinarne infekcije postaju sve učestalija bolest današnjice usled brzog načina života naročito u toku letnjih meseci, kod osoba sa oslabljenim imunitetom.Češće se javljaju kod žena, jer je ženski mokraćni kanal kraći od muškog.

16-Aug-2016
Udrženje građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece ŽIVOT

Udrženje ŽIVOT je udruženje građana za borbu protiv retkih bolesti koje se nalazi u Novom Sadu. Osnovano je 2010.godine od strane roditelja dece koja su obolela od veoma retke, neurodegenerativne i fatalne Batenove bolesti (porodica Mirosavljević sa malom Zojom iz Novog Sada, porodica Čović sa malim Aleksom iz Subotice).

15-Aug-2016
Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije

Kako broj obolelih neprestano raste, javila se potreba za osnivanjem Udruženja za Kronovu bolesti i ulcerozni kolitis Srbije - "UKUKS". Udruženje je počelo sa radom 01.02.2010. godine.

11-Aug-2016
PUTNA DIJAREJA

Dijareja se neretko javlja prilikom putovanja, naročito tokom letnjih meseci. Dijareja je poremećaj digestivnog trakta koji najčešće prouzrokuje i grčeve i bolove u stomaku. Putna dijareja nije ozbiljno stanje, ali je jako neprijatno.

27-Jul-2016
PRAVILNA ZAŠTITA OD SUNCA

Sezona godišnjih odmora je u toku. Svakog dana smo izloženi štetnim sunčevim zracima ukoliko ne koristimo pravilnu zaštitu. Sunčevi UVB zraci utiču na pojavu crvenila i opekotina na koži, a UVA zraci ubrzavaju starenje kože.

04-Jul-2016
BOGINJE

Varičela ili ovčje boginje je primarno prenosiva kapljična zarazna bolest izazvana jako infektivnim varičelo zoster virusom.

04-Jul-2016
ZNAČAJ UNOSA VITAMINA I MINERALA ZA ZDRAVU TRUDNOĆU

Uravnotežena i pravilna ishrana pre, tokom i nakon trudnoće, pomaže očuvanju zdravlja majke i razvoju zdravog i snažnog deteta.

13-Jun-2016
POMOZITE DRUGIMA!

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je dan posvećen dobrovoljnom davanju krvi i obeležava se 14. juna. Dobrovoljno davanje krvi je najpoznatiji i najčešći vid javnog označavanja humanosti jer time što se da krv, pomaže se nekome kome je jako potrebna.

13-Jun-2016
Značaj biljnih vlakana

Da li ste znali: 65% ljudi navode neugodnost, umor i probleme sa kožom kao simptome povezane sa opstipacijom 25% žena navode nervozu i razdražljivost kao simptom neuredne stolice 51% žena navodi da se osećaju manje atraktivnim 38% navodi da zbog opstipacije ili otkazuju dogovore ili odlaze ranije kući sa socijalnih skupova 68% navodi da opstipacija utiče na njihov seksualni život

30-May-2016
31. 5. - SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

Da li ste znali da je Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena pušača? Da li ste znali da je svaka treća osoba u Srbiji pušač? Da li znate da 14% učenika prvih razreda srednjih škola Srbije puši? U Evropi je 14% svih uzroka smrti – pušenje.

13-May-2016
5. 6. SVETSKI DAN ČOVEKOVE OKOLINE

Svaki čovek može učiniti nešto kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i vode. U razvijenim zemljama zdrava čovekova okolina u velikoj meri utiče na smanjenje pojava kardiovaskularnih bolesti, kancera, astme, infekcija donjih respiratornih organa, bolesti mišićno koštanog sistema.

11-May-2016
SVETSKI DAN BORBE PROTIV ASTME – 5. MAJ

Astma je hronična inflamacijska bolest disajnih puteva koju karakteriše pojačana reaktivnost na različite stimuluse, tako da je i lečenje dugotrajno, svakodnevnom primenom lekova za prevenciju napada. Pravilna primena terapije omogućava pacijentima kvalitetan život.

11-May-2016
INSULINSKE PUMPE

Insulinska pumpa je mala mehanička sprava za davanje insulina obolelima od dijabetesa tipa 1.

25-Apr-2016
DAN APOTEKARSTVA U SRBIJI 30. APRIL

Savremenu farmaceutsku službu u Srbiji osnovao je 30. aprila 1830. godine mr. ph. Mateja Ivanović, otvaranjem prve apoteke, ne samo u Beogradu, već u celoj Knez Miloševoj Srbiji.

28-Mar-2016
Redovan pregled dojki

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću. Stopa obolevanja žena karcinomom dojke u Srbiji nije znatno veća u odnosu na druge evropske zemlje, ali je stopa smrtnosti drastično veća. Srbija je na drugom mestu po broju umrlih žena od ovog karcinoma, jer se ova opaka bolest otkrije tek u poodmakloj fazi.