KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

URINARNE INFEKCIJE

Urinarne infekcije postaju sve učestalija bolest današnjice usled brzog načina života naročito u toku letnjih meseci, kod osoba sa oslabljenim imunitetom.Češće se javljaju kod žena, jer je ženski mokraćni kanal kraći od muškog.  Iako se kod muškaraca urinarne infekcije ređe javljaju mogu predstavljati veoma ozbiljan problem pa ih ne treba zanemariti. Infekcije izazivaju najčešće bakterije koje različitim putevima dospevaju u uro-trakt. Neretko se unose kroz spoljašnji mokraćni otvor, ali mogu dospeti i preko krvi, limfe ili direktnim širenjem sa drugih organa koji su inficirani. Nema osobe koja tokom života nije imala urinarnu infekciju blažeg oblika.

Neophodna je pravilna dijagnostika kako bi se odredila prava terapija i urinarna infekcija prošla najbezbednije  i u najkraćem roku. Prvi korak u dijagnozi je urinokultura koju je neophodno uraditi pre započete terapije koju će preporučiti lekar ili farmaceut. Nikako ne treba započeti samolečenje. Na osnovu urinokulture pacijent se dalje upućuje lekaru i ukolikourinokultura pokazuje prisustvo bakterija lekar propisuje terapiju, to su uglavnom antibiotici. Ako urinokultura ne pokazuje prisustvo dovoljne količine bakterija za terapiju antibioticima (što može zaključiti farmaceut u apoteci), a pacijent ima sve pomenute simptome preporuka je upotreba pomoćnih preparata za tu namenu ili čajeva i simtomi će brzo nestati.

Simptomi kod urinarnih infekcija su: učestalo i otežano mokrenje, osećaj nedovoljnog pražnjenja bešike, peckanje i bol za vreme mokrenja, kao i osećaj pritiska iznad pubične kosti. Moguća je prevencija urinarnih infekcija. Mere su vrlo jednostavne. Neophodno je unositi dosta tečnosti tokom dana, najmanje 1,5l. Preporuka je tečnost unositi u organizam u malim gutljajima, nikako odjednom. Seksualni odnos neretko dovodi do upale, te se preporučuje obavezno mokrenje nakon odnosa. Kao preventivna mera sprečavanja pojave urinarnih infekcija mogu se unosi preparati brusnice (čaj, kapsule, rastvor), naročito osobe koje imaju česte urinarne infekcije kako bi izbacile stalno uzimanje antibiotika.

 

 

Za detaljnije informacije o urinarnim infekcijama obratite se farmaceutima ConnectUr@ kontakt centra besplatnim pozivom na broj 0800/200-300 ili na e-mail informacije@farmanea.rs.

ZUA Farmanea

Miloša Pocerca 25, 11000 Beograd

Tel: 011/3690-635