KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

Tokom zime izraženiji ekcemi i dermatitisi

Koža se tokom hladnih meseci više isušuje, što pogoduje nastanku i pogoršanju promena na koži, svraba i iritacija. Pacijenti koji boluju od kožnih oboljenja tokom zime imaju češća pogoršanja bolesti. To se na prvom mestu odnosi na osobe koji boluju od ekcema, atopijskog i seboroičnog dermatitisa i neurodermatitisa.

Isušivanje kože je posledica hladnoće i temperaturnih promena, odnosno kada iz tople prostorije izlazimo na hladan vazduh i obrnuto. Zimi se proizvodnja sebuma, odnosno loja iz lojnih žlezda koje se nalaze ispod površine kože, smanjuje. Zbog toga slabe čvrste veze među ćelijama rožnatog sloja, pojačava se dehidracija, koža gubi prirodnu elastičnost i narušava se njena zaštitna funkcija, postaje suva, crvena i sklona pucanju. Kod osoba sa osetljivijom i tanjom kožom to je još izraženije, pa se vrlo često javljaju ekcemi i dermatitisi. Usled učestalog češanja, mogu da se jave i sekundarne infekcije na mestima gde je koža oštećena.

Povećan gubitak vlage može da bude i posledica korišćenja sredstava koja agresivno deluju na kožu i pospešuju njeno isušivanje, kao što su sapuni i kupke. I smanjen unos tečnosti i hrane koja sadrži dosta vode utiče na slabiju hidrataciju kože. Suv vazduh u stanovima sa grejanjem, i debela, vunena garderoba, takođe iritiraju kožu i izazivaju svrab. Do pogoršanja stanja kože može doći naročito ako se redovno ne sprovodi medicinski preporučena nega kože, tuširanje mlakom, ne previše toplom vodom, uz korišćenje uljanih kupki, nikako sapuna. Nakon kupanja, kožu treba tapkati, ne trljati peškirom, i namazati mlekom za negu suve kože, ili emolijentnom kremom. Tokom dana poželjno je još jednom kožu namazati ovim sredstvom. Pre izlaska napolje, lice i ruke takođe bi trebalo namazati odgovarajućom kremom, jer su ovi delovi tela najizloženiji hladnoći.

Kseroza je medicinski termin za suvu kožu. Uzrok pojave ove bolesti je nedostatak vode u koži, što je posledica starenja ili pojedinih bolesti. Kao rezultat se javlja suva i gruba, koja može postati čak i ljuspasta i perutati se. Pored spoljašnjih faktora (niska vlažnost vaznuha, čišćenje kože lica, sunčeva svetlost) i faktori poput starosti, dehidratacije kože, ishrane dovode do pojave kseroze.

Atopijski dermatitis i/ili psorijaza se povezuju sa suvom kožom, ali mogu ispoljiti druge simptome poput zapaljenja i jakog svraba.

Simptomi atopijskog dermatitisa se mogu razlikovati od osobe do osobe. Tipični simptomi su suva, ljuspasta i koža sklona iritaciji. To je kožno oboljenje koje može zahvatiti kožu lica beba, dece i odraslih. Kod odraslih osipi se najčešće javljaju na vratu i dekolteu, unutrašnjosti laktova, kao i na koži glave i lica. Kod dece je koža često neravna, zadebljala i gruba na dodir. Zahvaćena područja su unutrašnje strane laktova i kolena, vrat, ručni zglobovi i pregibi između zadnjice i butina. Kod beba se osip pojavljuje iznenada i koža postaje suva, ispucala i izaziva svrab. Bebe najčešće dobijaju atopijski dermatitis na licu, vidno izražen na obrazima i koži glave, kolenima i laktovima. Ponekad se može javiti i u području pelena. Kod beba je najpogodnije koristiti medicinske preparate namenjene dečijoj koži bez konzervansa i parfema i nanositi ih više puta dnevno na čistu kožu.

 

Za detaljnije informacije o ekcemima i dermatitisu obratite se farmaceutima ConnectUr@ kontakt centra besplatnim pozivom na broj 0800/200-300 ili na e-mail informacije@farmanea.rs.

ZUA Farmanea

Miloša Pocerca 25, 11000 Beograd

Tel: 011/3690-635

www.farmanea.rs   e-mail: office@farmanea.rs

apotekafarmaneaonline.rs