KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

Tanjir zdrave ishrane

Tanjir obojen u četiri boje, sa dodatkom mlečnih proizvoda zamenio je 20 godina staru piramidu ishrane. Prezentovan je u junu 2011. godine od strane Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) i predstavlja mnogo više od preporučenog načina ishrane. Prema navedenom modelu, voće i povrće čine polovinu obroka, nešto manji deo čine žitarice, a najmanji proteini. Ideja piramide ishrane je bila da se obezbede informacije o pravilnoj ishrani, a tanjira zdrave hrane je da se aktivno menja način ishrane. Uz novi tanjir zdrave ishrane jednostavnije je razumeti šta predstavlja zdrav obrok. Bilo da ste u kupovini namirnica ili pripremate hranu, ovaj tanjir vam služi kao stalni podsetnik za osnovne sastojke hranljivog obroka.

Ishrana uz tanjir zdrave ishrane

Nutricionisti preporučuju da sačinite svoj obrok koristeći tanjir sa slike kao šemu. Napunite polovinu svog tanjira raznobojnim povrćem i voćem, što više vrsta to bolje (zapamtite, prženi krompirići i pomfrit se ne računaju u povrće!). Sačuvajte četvrtinu ili malo više svog tanjira za žitarice, ali one sa celim zrnom. Zdrav izvor proteina, kao što je riba, živinsko meso, soja neka zauzme ostatak tanjira. Uz tanjir se nalazi i čaša mleka, koja simboliše mlečne proizvode, ali je i njihov dnevni unos potrebno ograničiti. Uz tanjir bi trebalo dodati i zdrava ulja, kao što su maslinovo ili ulje repice, za pripremu jela, kao dodatak jelu ili za prelivanje salata. Uz obrok možete piti čašu obične vode, mleko ili nezaslađeni čaj.

Nekoliko saveta koji Vam mogu biti korisni

1. Budite aktivni. Zdrava ishrana se oslanja na redovnu fizičku aktivnost, kojom se balansira unos kalorija i održava zdrava telesna težina.
2. Insistirajte na hrani biljnog porekla. Neka polovinu vašeg tanjira zaista čini povrće i voće. Od ulja koristite biljna ulja, ali ona zdrava, kao što su maslinovo ili ulje repice, koja se dobijaju procesom hladnog ceđenja. Neka jedan deo proteina koje konzumirate bude iz mahunarki, tofua, soje.
3. Birajte zdrave izvore proteina. Riba, piletina, soja u ishrani umesto crvenog mesa i mesnih prerađevina mogu da umanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja ili dijabetesa. Preporuka je da se crveno meso (govedina, svinjetina, jagnjetina) na vašem tanjiru nalaze


najviše dva puta nedeljno. Izbegavajte prerađevine od mesa, kao što su mesni naresci, salame, viršle, pašteta. Pojedina istraživanja pokazuju da ovakva vrsta procesuirane hrane može uticati na razvoj kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, raka debelog creva.
4. Neka vaše žitarice budu sa celim zrnom. Neka vam pređe u naviku da u ishranu uvodite neglazirani pirinač, integralni hleb, pastu od integralnog brašna. Na ovaj način unosićete mnogo više dragocenih sastojaka i vlakana i uticaćete pozitivno na nivo šećera i holesterola u krvi. Na duže staze, na ovaj način ćete smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i raka debelog creva.
5. Pijte vodu umesto zaslađenih i gaziranih napitaka. Ono što pijete je jednako važno za vaše zdravlje kao i ono što jedete. Voda je najbolji izbor, a i kafa i čaj imaju svoje prednosti u umerenim količinama. Najgori izbor su zaslađena gazirana pića koja obiluju “praznim kalorijama”, a utiču i na povećanje telesne težine i nastanak hroničnih bolesti. Ograničen unos alkohola se podrazumeva.

Za detaljne informacije o zdravijoj ishrani obratite se farmaceutima ConnectUr@ kontakt centra besplatnim pozivom na broj 0800/200-300 ili na e-mail informacije@farmanea.rs.