KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

SVETSKI DAN BORBE PROTIV ASTME – 5. MAJ

Astma je hronična inflamacijska bolest disajnih puteva koju karakteriše pojačana reaktivnost na različite stimuluse, tako da je i lečenje dugotrajno, svakodnevnom primenom lekova za prevenciju napada. Pravilna primena terapije omogućava pacijentima kvalitetan život.

U svetu od astme boluje oko 300 miliona ljudi, a stručnjaci, povodom Svetskog dana borbe protiv astme, ukazuju da broj obolelih, posebno među decom, u poslednjoj deceniji raste. Kod dece se javlja uglavnom u blažem obliku, a u više od 80% slučajeva je alergijskog tipa.

U Srbiji, svaki dvanaesti građanin boluje od astme, dok svako sedmo školsko dete ima neki oblik bolesti. Prosečni pacijent u našoj zemlji potroši 2,5 inhalatora godišnje, što je malo.

Astma je veoma varijabilna bolest, kako po ispoljavanju simptoma, tako i po njihovoj učestalosti i intenzitetu.Pacijenti osećaju tegobe pri disanju: otežano disanje, zviždanje u grudima, kašalj, koji ih povremeno budi i noću.

Uzročnici napada astme su mnogobrojni: životinjska dlaka, dim, prašina, grinje, bubašvabe, buđ, jaki mirisi i isparenja, polen, virusi, vremenske prilike, fizički napor, jake emocije. Takođe, alergeni iz hrane mogu biti uzrok astmatskih simptoma. Najčešće su to mleko, jaja, čokolada, kakao, razne vrste oraha, kikiriki, spanać, grašak, pasulj, paradajz, soja, riba, plodovi mora. Takođe, pojedini lekovi mogu da isprovociraju napad-acetilsalicilna kiselina, ibuprofen.

Pored terapije koju dobiju od svog lekara i farmaceuta, pacijenti mogu poboljšati zdravstveno stanje i pravilnom ishranom, odnosno unosom adekvatne doze vitamina i minerala. Osobe koje imaju astmu bi trebalo da unose omega-3 esencijalne masne kiseline, vitamin C, vitamin B12 i flavonidi.

Omega-3 masne kiseline ne mogu nastati u organizmu već se moraju unositi kroz ishranu. Glavni izvor omega-3 masnih kiselina su morska riba, laneno ulje i jaja. Istraživanjima je potvrđeno da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu, koja je glavni uzrok astme.

Vitamin C igra važnu ulogu kada je u pitanju imunološki sistem. On je snažan antioksidans koji smanjuje prisustvo alergena koji izazivaju astmu u plućima. Namirnice bogate vitaminom C su južno voće, crvena paprika, kupus, brokoli, jagode…

Vitamin B12. Nekoliko naučnih ispitivanja pokazalo je da vitamin B12 može umanjiti težinu i učestalost simptoma astme. Namirnice bogate vitaminom B12 su meso, mleko i jaja.

Flavonoidi su moćan antioksidans i mogu biti efikasno pomoćno sredstvo u terapiji astme. Pored toga što podstiču apsorpciju vitamina C, flavonoidi pozitivno deluju na ceo organizam, sprečavaju i ublažavaju mnoge bolesti i tegobe. Dobri prehrambeni izvori kvercetina i drugih flavonoida su zeleni čaj, crni luk, đumbir, kožica i seme grožđa, crno vino, crna cokolada, bobičasto voce, paprika, paradajz, pomorandža i ren.

Za detaljnije informacije o astmi obratite se farmaceutima ConnectUr@ kontakt centra besplatnim pozivom na broj 0800/200-300 ili na e-mail informacije@farmanea.rs.

ZUA Farmanea

Miloša Pocerca 25, 11000 Beograd

www.farmanea.rs  

www.apotekafarmaneaonline.rs