KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

Redovan pregled dojki

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću. Stopa obolevanja žena karcinomom dojke u Srbiji nije znatno veća u odnosu na druge evropske zemlje, ali je stopa smrtnosti drastično veća. Srbija je na drugom mestu po broju umrlih žena od ovog karcinoma, jer se ova opaka bolest otkrije tek u poodmakloj fazi.

Da je ginekolog lekar koji pregleda dojke veruje čak 48% žena, dok samo 12% zna da taj pregled vrši radiolog. Istina je da bi svaki ginekolog trebalo ženi da pregleda dojke (palpatorni pregled) kao i da je uputi kako treba raditi samopregled, ali pregled dojki koji bi trebalo da pokaže da nema sumnji u karcinom radi radiolog, na ultrazvuku i mamografu, aparatima koji služe za pregled i rano dijagnostifikovanje karcinoma dojki. Manuelni pregled dojki ginekolog bi trebalo da obavi svim pacijentkinjama starijim od 40 godina, ali i onim mlađim od 30 godina.

Kako bi se bolest dijagnostikovala u ranoj fazi, kada je verovatnoća izlečenja najveća, neophodna je edukacija dama o bolesti i obuka za sprovođenje preventivnih samopregleda.

Stručnjaci smatraju da se rizik od raka dojke može smanjiti:

  •   Pravilnom ishranom (svakodnevno bi trebalo da bude zastupljena niskokalorična hrana sa malim procentom masti i šećera uz dosta žitarica, voća i povrća)
  •   Izbegavanjem alkoholnih pića
  •   Održavanjem odgovarajuće telesne težine
  •   Redovnom fizičkom aktivnošću koja vam prija
  •   Redovnim preventivnim pregledima

 

Za detaljnije informacije i savete o prevenciji bolesti obratite se farmaceutima ConnectUra kontakt centra besplatnim pozivom na broj: 0800/200-300 ili na e-mail: informacije@farmanea.rs

ZUA Farmanea

Miloša Pocerca 25, 11000 Beograd

www.farmanea.rs

www.apotekafarmaneaonline.rs