KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

PUTNA DIJAREJA

 

Dijareja se neretko javlja prilikom putovanja, naročito tokom letnjih meseci. Dijareja je poremećaj digestivnog trakta koji najčešće prouzrokuje i grčeve i bolove u stomaku. Putna dijareja nije ozbiljno stanje, ali je jako neprijatno.  Može se javiti usled promene mesta stalnog boravka, češće u letnjim mesecima pa je zbog toga sigurnije koristiti vodu za piće koja je bakteriološki ispravna (flaširana voda). Kada promenite mesto boravka, klimatske uslove, kao i svakodnevne navike odmah postajete izloženi riziku da obolite od putne dijareje. Moguće je da se dijareja javi usled stresa pred samo putovanje, kao i prilikom promene klimatskih uslova.

Da biste izbegli neprijatnosi na putovanju preporuka je da preventivno koristite neke od probiotika par dana pre putovanja i za vreme boravka, naročito u letnjim mesecima. Probiotici su živi mikroorganizmi koji, ukoliko se unose u adekvatnoj količini povoljno utiču na zdravlje domaćina. Ukoliko dijareja traje duže od 48h potražite savet od najbližeg lekara i/ili farmaceuta.

Faktori koji utiču na pojave putne dijareje su:

  •          Destinacija koju posećujete
  •          Starosno doba – ugroženiji su deca i starije osobe
  •          Imunitet – osobe sa oslabljenim imunitetom
  •          Hronični bolesnici

Kod dijareje se najčešće javlja i nedostatak tečnosti, naročito ako je praćena povraćanjem, te je neophodno odmah početi sa nadoknadom tečnostii elektrolita i korišćenjem probiotika. Budite oprezni prilikom nadokande tečnosti jer unošenje velike količine odjednom može pogoršati disbalans elektrolita i tečnosti, te koristite rastvore koji su namenjeni za rehidrataciju a koriste se prema priloženom uputstvu. Većina se koristi rastvaranjem kesice praška  u pola litre prokuvane  i na sobnu temperaturu  ohlađene vode. Pije se u malim gutljajima, ili na kašičicu. Prvi znaci i simptomi dehidratacije uključuju suvoću usta, konstantnu potrebu za unošenjem tečnosti (vode), slabu potrebu za mokrenjem i veliku malaksalost i oslabljenost organizma.

 

Za detaljnije informacije o putnoj dijareji obratite se farmaceutima ConnectUr@ kontakt centra besplatnim pozivom na broj 0800/200-300 ili na e-mail informacije@farmanea.rs.

ZUA Farmanea

Miloša Pocerca 25, 11000 Beograd

Tel: 011/3690-635

www.farmanea.rs   e-mail: office@farmanea.rs

apotekafarmaneaonline.rs