KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

PRAVILNA ZAŠTITA OD SUNCA

Sezona godišnjih odmora je u toku. Svakog dana smo izloženi štetnim sunčevim zracima ukoliko ne koristimo pravilnu zaštitu. Sunčevi UVB zraci utiču na pojavu crvenila i opekotina na koži, a UVA zraci ubrzavaju starenje kože. Prekomerno izlaganje sunčevim zracima dovode do hroničnih oštećenja kože i povećava rizik od pojave karcinoma kože.

Skoro svi su se uverili u neophodnost korišćenja sredstava zaštite od sunca tokom boravka na suncu. Međutim, ovi proizvodi su beskorisni ako se ne koriste pravilno. Krema ili mleko za zaštitu od sunca mora da se nanese na sve delove tela koji će biti izloženi suncu 15-30 minuta pre izlaska na sunce. Treba obratiti posebnu pažnju na osetljive delove kože koje obićno zaboravljamo: uši, nos, usne, tabane, dlanove, donji deo vrata, (kod muškaraca glava gde nema kose) i laktove. Koristite i nanosite kremu na svaka dva sata dok ste na suncu čak i na kraju dana. Plivanje, vetar i znoj odstranjuju kremu brže sa kože, zato u tom slučaju treba da koristite češće, preporuka je na svaka 2 do 3h. Na plaži se preporučuje da izbegavamo izlaganje suncu između 11h i 16h jer su sunčevi zraci tada najopasniji. Takođe, potrebno je da na telo nanesete dovoljnu količinu kreme sa zaštitnim faktorom. Prilikom izlaganja koristite šešir i naočare za sunce.

 

Saveti za odabir odgovarajuće zaštite

Ukoliko imate masniju kožu, izaberite fluidnu teksturu koja matira kožu. Ako imate suvu kožu, radije izaberite kremu ili bogato mleko. Kod dece su tečne strukture u spreju često praktičnije za nanošenje. Neke su i obojene da biste mogli lakše da proverite da li ste proizvod naneli ravnomerno.

Za detaljnije informacije o pravilnoj zaštiti na suncu obratite se farmaceutima ConnectUr@ kontakt centra besplatnim pozivom na broj 0800/200-300 ili na e-mail informacije@farmanea.rs.

ZUA Farmanea

Miloša Pocerca 25, 11000 Beograd

Tel: 011/3690-635

www.farmanea.rs   e-mail: office@farmanea.rs

apotekafarmaneaonline.rs