KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

DAN APOTEKARSTVA U SRBIJI 30. APRIL

Savremenu farmaceutsku službu u Srbiji osnovao je 30. aprila 1830. godine mr. ph. Mateja Ivanović, otvaranjem prve apoteke, ne samo u Beogradu, već u celoj Knez Miloševoj Srbiji. Knez Miloš je beogradskom knezu Petru Lazareviću naložio da od beogradskog vezira zatraži dozvolu za otvaranje apoteke. Vezir je dozvolu dao, a Lazarević je o tome obavestio kneza Miloša 30. aprila. Taj datum se uzima za dan osnivanja ne samo prve srpske apoteke, nego i prve zdravstvene ustanove u Srbiji. Uskoro je u kući preko puta Saborne crkve, uz kafanu kod Znaka pitanja, počela sa radom prva srpska apoteka.

Misija farmaceuta je i danas razvoj apotekarskog sistema i pomoć i podrška unapređenju zdravlja ljudi. Dan apotekarstva u Srbiji se zvanično obeležava 30. aprila i farmaceutski radnici ga koriste kako bi promovisali svoju struku, pomogli pacijentima da očuvaju i unaprede svoje zdravlje i preventirali njihove bolesti. Apotekarski sistem je kao i drugi sektori pred stalnim izazovima i novinama. Nameće se iznova veliki broj pitanja i neizvesnosti koje treba rešiti kako bi se apotekarski sektor iznova i iznova unapređivao i prilagođavao savremenim potrebama i sistemima. Na prvom mestu je kao i uvek pacijent i njegove potrebe. Još od osnivanja prve apoteke, pa sve do danas farmaceuti su najdostupniji zdravstveni radnici.

 

Za detaljnije informacije oDanu apotekarstva obratite se farmaceutima ConnectUra kontakt centra besplatnim pozivom na broj: 0800/200-300 ili na e-mail: informacije@farmanea.rs

ZUA Farmanea

Miloša Pocerca 25, 11000 Beograd

www.farmanea.rs

www.apotekafarmaneaonline.rs