KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

ANEMIJA

Reč anemija u prevodu sa grčkog znači bez krvi. Ovo veoma rasprostranjeno oboljenje zahteva pravovremeno lečenje kako bi se izbegle eventualne ozbiljnije posledice po čovekovo zdravlje. Procenjuje se da svaka peta osoba u svetu boluje od anemije koja je izazvana nedostatkom gvožđa zbog neodgovarajućeg načina ishrane.

Gvožđe učestvuje u mnogim metaboličkim procesima: u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu, mioglobina, koji je rezerva kiseonika u mišićima, ulazi u sastav mnogih važnih enzima, a uključeno je i u niz drugih važnih fizioloških funkcija, kao što su rast i razvoj, reprodukcija, sinteza DNK i druge. Na apsorpciju gvožđa utiču i pol, uzrast, fiziološko stanje, kao i rezerve gvožđa u organizmu. Zbog većih potreba, žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane od muškaraca, kao i deca u odnosu na odrasle, i trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu. Žene koje se često podvrgavaju rigoroznim dijetama, uglavnom ne unose dovoljne količine gvožđa u organizam, što vodi ka pojavi malokrvnosti.

Anemija ne daje uvek jasne simptome. Često se simptomi ispoljavaju tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Tada dolazi do pojave slabosti, nesvestice, malaksalosti, ubrzanog ili nepravilnog rada srca, brzog umaranja, lomljenja noktiju, opadanja kose, gubitka kose, gubitka apetita, krvarenja iz nosa i desni... Veoma je važno da se redovno radi kontrola krvne slike, kako bi se bolest otkrila na vreme.  

Jedan od najčešćih oblika terapije anemije je primena „lekova“ iz prirode. Kako bi se nadoknadio nedostatak gvožđa, u ishranu je potrebno uključiti iznutrice, pileće i ćureće meso, pečurke, jaja, ribu, mahunarke, rotkvice, luk, jezgrasto i sušeno voće, semenke, zeleno lisnato povrće. Namirnice koje sadrže bakar, kao što su sir, žumance, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje, kajsije, trešnje i sušene smokve, pomažu u apsorpciji gvožđa.

Upotreba namirnica sa dosta vitamina C podstiče apsorpciju gvožđa, pa se preporučuje da se uz obrok popije čaša ceđenog soka od pomorandže ili da se uzimaju suplementi ovog vitamina, do 1 grama na dan. Salata od mlade koprive sa sokom od limuna i maslinovim uljem popravlja krvnu sliku. U borbi protiv anemije odlično je piti čaj od koprive. Takođe, poželjno je jesti i cveklu, jer ona pomaže čišćenju organizam od toksina, a sadrži i određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12. Ovaj vitamin učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a njegov nedostatak može dovesti do jedne vrste anemije.

Za bolju apsorpciju gvožđa:

 •          Jedite sirovo povrće i voće bogato C vitaminom uz obrok koji sadrži gvožđe
 •          Upotreba sveže ceđenih sokova pre jela takođe povećava sposobnost organizma da usvoji što veću količinu gvožđa
 •          Mlečne proizvode i druge namirnice bogate kalcijumom jedite odvojeno od namirnica bogatih gvožđem, jer kalcijum može negativno uticati na resorpciju gvožđa
 •          Izbegavajte upotrebu kofeinskih napitaka (kafa, crni i zeleni čaj), naročito posle jela
 •          Pušenje bi trebalo izbegavati i u slučaju anemije

Namirnice koje sadrže najviše gvožđa:

 •          Mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, soja)
 •          Orašasto voće (orasi, bademi, lešnici)
 •          Krompir
 •          Žitarice u celom zrnu, a naročito njihove klice
 •          Semenke bundeve
 •          Kakao
 •          Jaja
 •          Meso
 •          Riba

 Za detaljnije informacije o anemiji obratite se farmaceutima ConnectUr@ kontakt centra besplatnim pozivom na broj 0800/200-300 ili na e-mail informacije@farmanea.rs.

ZUA Farmanea

Miloša Pocerca 25, 11000 Beograd

apotekafarmaneaonline.rs

 Farmanea