KOSA

KOŽA

OPUŠTANJE I KONCENTRACIJA

DODACI ISHRANI

MEDICINSKI PROIZVODI

OSTALO

31. 5. - SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

Da li ste znali da je Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena pušača?
Da li ste znali da je svaka treća osoba u Srbiji pušač?
Da li znate da 14% učenika prvih razreda srednjih škola Srbije puši?
U Evropi je 14% svih uzroka smrti – pušenje.
U Americi svaka 25. smrt je direktna posledica duvanskog dima.
A to znači da na svakih 8 sekundi jedan čovek umre zbog posledica pušenja.
Po podacima Svetske zdravstvene organizacije 600 000 ljudi godišnje umre zbog pasivnog pušenja.

Otrovi duvanskog dima su momentalna opasnost. Duvanski dim može da bude okidač iznenadnih srčanih udara, zapušenja krvnih sudova i moždanih udara, povećava se rizik za bolesti respiratornog sistema (astma, hronične opstruktivne bolesti pluća), veća slonost ka infekcijama, kancer pluća… Čak i ako niste stalni pušač, efekat je isti. Dokazano je da i sedenje u zadimljenim mestima (pasivno pušenje), predstavlja isti rizik po Vaše zdravlje kao i kod pušača.

 

Što duže pušite, više štete nanosite Vašem telu. Naučnici su dokazali da je verovatnoća da će doći do oboljenja veća ako ste 20-godišnji pušač. Takođe je dokazano da ako prestanete sa pušenjem u tridesetim, Vaše zdravlje može biti jednako dobro kao i kod nepušača. Koliko god godina da imate, što pre prestanete sa pušenjem, to će se pre Vaš organizam regenerisati.

 

Glavni aktivni sastojak cigareta je nikotin. Pušenjem unosite nikotin u svoj krvotok. Pušenje uzrokuje sužavanje krvnih sudova i samim tim povećanje krvnog pritiska. Kod hiprtenzivnih bolesnika kao i kod onih koji piju lekove za srce pušenje otežava propisanim lekovima da odrade svoj posao. Zajedno sa vašim lekarom, farmaceuti takođe mogu da vam pomognu i odgovore na pitanja koja imate u vezi pušenja i uzimanja lekova. Ako želite da prekinete sa pušenjem, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom koji će vam dati prave informacije.

 

Pušenje izaziva različite štetne efekte po zdravlje ljudi, od kojih su najštetniji i  najpoznatiji uticaj pušenja na pojavu karcinoma pluća i kardiovaskularnih oboljenja. Međutim, postoje efekti pušenja o kojima se mnogo manje zna i mnogo manje govori a među nima je i uticaj pušenja na kožu. Pušenje je definitivno jedan od uzročnika pojave prevremenog starenja kože i pojave bora, ali takođe može biti povezano sa veoma ozbiljnim oboljenjima kože kao što su karcinom kože i psorijaza. Dokazano je da pušači imaju mnogo veći rizik za pojavu psorijaze.

 

Veliki broj naučnih studija ukazuje na različite mogućnosti uticaja duvanskog dima na kožu. Izloženost duvanskom dimu smanjuje protok krvi kroz kapilare i arteriole, smanjuje se ishranjenost vezivnog i elastičnog tkiva koji doprinose zdravom izgledu kože. Pozitivne promene koje se dešavaju u fizičkom izgledu kože nakon prestanka pušenja mogle bi da pomognu u motivaciji pojedinaca da ostave pušenje. Naročito je zanimljiv podatak da pušenje mnogo više utiče na kožu žena nego na kožu muškaraca.

 

Pravi je trenutak da prestanete sa pušenjem
Pušenje je vodeći uzrok smrti i nastanka bolesti koji je moguće sprečiti. Najnovija istraživanja pokazuju da kratak savet zdravstvenog radnika u vezu sa prestankom pušenja deluje sa 66% uspešnosti. Razgovarajte sa Vašim farmaceutom. Prestanak pušenja je najbolja odluka koju možete doneti, i koja će voditi poboljšanju Vašeg zdravlja i boljem i kvalitetnijem životu.

Saveti za lakše odvikavanje:
1.Odredite datum prestanka pušenja
2. Uklonite duvanske proizvode iz Vašeg okruženja
3. Potražite podršku u porodici, prijateljima i kolegama
4. Ako Vam ne uspe iz prve nemojte odustajati, analizirajte prethodne pokušaje
5. Predvidite izazove, u trenucima krize obratite se lekaru ili farmaceutu
6. Apstinencija je od ključne važnosti

KAKO PRESTATI SA PUŠENJEM – PLAN I PROGRAM

 

Bez obzira na to koliko su ubedljive činjenice koje govore protiv pušenja, pušaču je potreban plan i program koji će mu pomoći da se reši ove nezdrave navike. Ukoliko želite da prestanete sa pušenjem, to bi trebalo da učinite odjednom.

Sledeća pravila koja će Vam pomoći da prebrodite krize na koje ćete nailazitiprilikom odvikavanja:

  1.        Bivši pušač bi trebalo češće da se kupa

Ovo je zaista vreme za uživanje. Pušač treba da se kupa u toploj vodi dva do tri puta dnevno po 15-20 minuta kako bi se opustio.

  1.        Bivši pušač bi trebalo da pije dosta vode

Treba piti 6-8 čaša vode između obroka. Što više tečnosti popije, u toliko će se više nikotina izlučiti iz organizma.

  1.        Važnost urednog odmora

Bivši pušač bi trebalo dovoljno da se odmara tokom prvih pet dana, da uzima dnevne obroke u određeno vreme i da krene na noćni odmor u određeno vreme.

  1.        Bivši pušač ne bi trebalo da sedi posle obroka

Posle obeda bivši pušač treba da izađe van kuće, da šeta i duboko udiše vazduh najmanje 15-20 minuta. Bivši pušač ne bi trebalo da sedi posle jela, jer će u to vreme, poželeti da puši.

 

ULOGA ISHRANE U TOKU ODVIKAVANJA OD PUŠENJA

 

  1.        Bivši pušač treba da bude oprezan u odnosu na piće

Bivši pušač ne treba da pije alkoholna pića, kafu, čaj, koka-kolu.

  1.        Bivši pušači ne treba da jedu teška jela i slatkiše

Hrana koja izuzetno godi strasnom pušaču je dobro začinjena hrana. Strasan pušač takođe jede veće količine mesa, umaka i izuzetno mu gode pržena i teška jela što u velikoj meri prestanak pušenja čine nemogućim.

  1.        Umesto masnih, začinjenih jela i slatkiša bivši pušač treba da jede voće

Bivši pušač treba da jede voće, povće, lešnike, bademe i orahe onoliko koliko želi. Bivši pušač koji se odvikava od cigareta treba da jede u ovom periodu obilne količine svežeg voća.

  1.        Pomoć pušačima u dodatnoj količini vitamina

Da bi pušači uneli u organizam povećanu količinu vitamina, posebno kompleksa vitamina B, koji će pomoći nervima pušača, treba da uzima uz svaki obrok po jednu do dve kašike pšeničnih klica.

 

 

 

Za detaljnije informacije o prestanku pušenja obratite se farmaceutima ConnectUr@ kontakt centra besplatnim pozivom na broj 0800/200-300 ili na e-mail informacije@farmanea.rs.

ZUA Farmanea

Miloša Pocerca 25, 11000 Beograd

Tel: 011/3690-635

www.farmanea.rs   e-mail: office@farmanea.rs

apotekafarmaneaonline.rs